Uneix-te al Club Woodgo, i entra al sorteig mensual d'un Triangle Pikler.
Uneix-te al Club Woodgo, i entra al sorteig mensual d'un Triangle Pikler.
Cistella 0

Descobriu els beneficis per als nens d'anar descalços i com afavorir-lo a casa ia l'escola.

Els beneficis de caminar descalç són moltíssims. De fet, és natural i saludable per al peu.

És probable que ja hàgiu sentit o llegit sobre això, però en els darrers anys la investigació està demostrant cada vegada més que els beneficis no són només físics sinó també cerebrals i cognitius. Així que val la pena parar més atenció a aquest tema, oi?

En aquest article m'agradaria fer un breu repàs als múltiples beneficis de caminar descalç, però sobretot donar-vos idees per afavorir contextos i formes perquè això sigui possible, tant a casa com a l'escola, fent-ho sempre des del respecte a les pròpies decisions del nen.

BENEFICIS DE CAMINAR DESCALÇOS PER A LA INFÀNCIA

1. Ajuda a recuperar l'equilibri energètic natural del cos Quan la nostra pell toca directament amb les superfícies naturals de la terra, els electrons negatius de la terra són absorbits pel nostre cos. Això compensa la gran massa d'electrons positius que absorbim diàriament a causa de totes les connexions elèctriques que ens envolten. Per tant, anar descalços sobre superfícies naturals ens ajuda a recuperar el nostre equilibri natural.

2. Afavoreix el desenvolupament cerebral òptim : Els peus tenen moltíssimes terminacions nervioses, de fet, en els 8 primers mesos fins i tot tenen més sensibilitat tàctil que les mans. És per això que jugar amb els peus i afavorir que vagin descalços permet la maduració del sistema nerviós, estimulant la mielinització de les dendrites i afavorint, en definitiva, el desenvolupament intel·lectual.

3. Estimula el sistema nerviós i desenvolupa un sentit de consciència corporal : Els nostres peus tenen un munt de terminacions nervioses i punts de pressió que transmeten informació al cos, permetent al nen saber on és el seu cos a l'espai i com moure's amb la seva seguretat en ell.

Quan col·loquem les sabates als nens es redueix la informació sensorial que rep el nen del propi cos i de l'entorn.

4. Enforteix les articulacions i músculs i millora la postura : anar descalços ajuda a enfortir les articulacions i músculs dels peus, cosa que redunda en una millor postura i equilibri dels nens.

El fet de rebre molta informació sobre el terra a través dels peus fa que els nens no hagin d'anar constantment amb el cap ajupit i, per tant, la seva postura és més adequada durant més temps.

5. Desenvolupa un caminar saludable i prevé lesions : Si els peus estan massa temps tancats en sabates inadequades s'impedeix el correcte desenvolupament del peu i els dits no es poden estendre lliurement. En canvi, anar descalç enforteix els peus, la part inferior de les cames, els turmells… Els genolls es dobleguen més per esmorteir millor cada pas… D'aquesta manera el cos és més àgil i menys propens a lesions.

6. Desenvolupa els sentits i afavoreix una major connexió amb la natura i l'entorn : Anar descalços ajuda a conèixer millor l'entorn i ser-ne més conscients. Com se sent el terra? Què es nota en trepitjar fulles seques? I la tendra herba? Hi ha roques suaus i agradables i d'altres que molesten? Anar descalços activa tots els sentits i fa que els nens estiguin atents a les circumstàncies de l'entorn, avaluant-lo i adaptant-s'hi.

7. Propicia una connexió directa amb el món natural

Caminar descalç proporciona una connexió directa amb el món natural que els nens estan travessant. Això no només desperta els sentits, com vèiem a l'apartat anterior, sinó que promou més afinitat per la naturalesa, la connexió amb ella… Això no només és bo per als peus dels petits sinó també per a la seva pròpia salut emocional.

SENSE EMBARGAMENT, ELS NENS APENAS VAN DESCALÇOS

Tot i tenir aquest coneixement, Permetem als nens jugar descalços? La realitat és que els facilitem molt poc aquest contacte directe amb la terra i amb altres superfícies. I, en canvi, en altres situacions els forcem a això, com si després de posar-los sabates a totes hores haurien d'estar tots entusiasmats descalçant-se.

La clau de tot és afavorir contextos, situacions i, a partir d'aquí, respectar allò que el nen manifesti i decideixi lliurement.


Publicació més antiga Publicació més recent


Deixar un comentari